هیدروژنه کردن روغن های گیاهی به منظور بدست آوردن روغن های خوراکی عاری از ترانس به وسیله پلاسمای سرد
روغن های نیمه هیدروژنه یا نیمه جامد PHOs دارای مقدار زیادی از اسید های چرب ترانس هستند که سبب بیماری هایی نظیر گرفتگی عروق قلبی می شوند. در مقاله ای پلاسمای سرد اتمسفری ولتاژ بالا HVACP برای تولید روغن سویا نیمه جامد فاقد اسیدهای چرب ترانس مورد بررسی قرار می گیرد که پس از 12 ساعت تیمار به وسیله این دستگاه عدد یدی روغن سویا از 133 به 92 کاهش می یابد که چنین میزان کاهشی شبیه به پروسه هیدروژنه کردن روغن سویا به روش سنتی است. در این بررسی هیچ اسید چرب ترانس قابل اندازه گیری دیده نشد. در میزان اسید های چرب اشباع و اسیدهای چرب غیراشباع یگانه به ترتیب 12 و 4.6 درصد افزایش و در میزان اسیدهای چرب غیر اشباع 16.2 درصد کاهش دیده شد. مکانیسم HVACP الحاق اتم های هیدروژن بر روی باندهای دوبل اسیدهای چرب غیراشباع می باشد. هیدروژنه کردن بدین روش در برابر روش سنتی دارای مزیت های زیر است:
• در دمای اتاق انجام می شود.
• در فشار اتمسفری انجام می شود.
• بدون کاتالیزگر می باشد.
Reference:
High-voltage Atmospheric Cold Plasma (HVACP) hydrogenation of soybean oil without trans-fatty acids, Ximena V. Yepez et al, doi:10.1016/j.ifset.2016.09.001