پلاسما چیست؟

تعریف پلاسما

 اغلب شنیدن کلمه پلاسما، یادآور پلاسمای خون برای عامه جامعه است. اما در واقع پلاسما پس از 3 فاز جامد، مایع، گاز به حالت چهارم ماده اطلاق می شود و به طور ساده می توان آن را گازی یونیده نامید که متشکل از ذرات باردار (الکترون و یون)، ذرات خنثی (اتم و مولکول)، رادیکال ها و فوتون های UV می باشد. پلاسما از لغتی یونانی اقتباس شده و به معنای ماده ای قالب ریزی شده است و این موضوع بدان جهت است که گاز یونیزه باید ویژگی های خاصی داشته باشد تا بتوان آن را پلاسما نامید. “شبه خنثی بودن” و داشتن “رفتار جمعی” دو ویژگی مهمی است که گاز یونیزه باید داشته باشد تا بتوان آن را پلاسما نامید. شبه خنثی بودن یعنی به اندازه کافی خنثی است که چگالی یونها، چگالی الکترون ها و چگالی پلاسما را تقریبا بتوان برابر گرفت اما آنقدر خنثی نیست که بتوان همه نیروهای الکترومغناطیسی را صفر در نظر گرفت. شرط شبه خنثی بودن ایجاب می کند که پلاسما توانایی دفع پتانسیل الکتریکی را داشته باشد. برای مثال اگر از طریق یک پروب ولتاژ، پتانسیل مثبتی به پلاسما وارد شود بلافاصله پلاسما در صدد این بر می آید که شبه خنثی بودن خود را حفظ کند. لذا الکترون ها حول این بار  تجمع کرده تا شبه خنثی بودن پلاسما را حفظ کنند. و اینگونه کره دبای شکل می گیرد. حفاظ دبای اجازه نمی دهد که پتانسیل خارجی به داخل پلاسما نفوذ کند در نتیجه خارج کره دبای پلاسما نفوذ پتانسیل را به طور قابل توجهی نخواهد دید. پس طول دبای باید بسیار کوچکتر از ابعاد پلاسما باشد. این شرط را می توان به صورت ریاضی اینگونه نوشت:

λD << L

 از طرفی رفتار جمعی ایجاب می کند که تعداد ذرات در کره دبای زیاد باشد.

ND >> 1

شرط سوم در تلقی یک گاز یونیده به عنوان پلاسما به برخورد ها مربوط است. برای مثال گاز یونیده ضعیف در خروجی یک جت مشخصات پلاسما را ندارد چرا که ذرات باردار انقدر با ذرات خنثی برخورد می کنند که حرکت آنها توسط نیروهای هیدرودینامیک معمولی تعیین می شود نه با نیروهای الکترومغناطیسی. اگر ω بسامد نوسان های پلاسما و τ زمان متوسط بین برخوردها با اتم های خنثی باشد شرط سوم را می توان اینگونه نوشت:

ωτ >1

مثال هایی از پلاسماهای اطراف ما

اغلب گفته می شود که 99 % ماده جهان در حالت پلاسما است. این برآورد شاید خیلی دقیق نباشد. ولی با توجه به اینکه فضای درون ستارگان و جو آنها و فضای بین سیاره ای از پلاسما است می توان گفت چنین برآوردی تقریبا درست است.  در مجاورت خودمان به محض ترک زمین با کمربندهای تابشی وان آلن و بادهای خورشیدی مواجه می شویم که نمونه هایی از پلاسمای طبیعی است. از نمونه های طبیعی دیگر می توان به آذرخش و شفق قطبی اشاره کرد. گاز داخل لامپ فلوئورسان نیز نمونه ی دیگری از پلاسمای اطراف ما است.

تصویر زیبایی از شفق قطبی

پلاسماهای حرارتی و غیرحرارتی

پلاسما را می توان به دو حالت پلاسمای حرارتی و پلاسمای غیر حرارتی دسته بندی کرد . پلاسمای حرارتی گازی کاملا یونیده است که درآن دمای ذرات باردار با ذرات خنثی تقریبا برابر است و مقدار آن حداقل به 15000 کلوین می رسد. مطالعات مربوط به پلاسمای حرارتی به حوزه ی مباحث موجود در گداخت هسته ای مربوط می شود. گداخت هسته ای یا همجوشی هسته ای بدلیل منبع انرژی فوق العاده  و پایان ناپذیری که ایجاد می کند و عدم تولید پسماند های خطرناک در آینده مهم ترین روش تولید انرژی بشر خواهد بود. رؤیای ایجاد خورشید کوچک بر روی کره زمین به زودی با تکمیل رآکتور های تحقیقاتی توکامک ایتر (ITER Tokamak) در سال 2035 و پس از آن توکامک دمو (DEMO Tokamak) برای بشریت محقق خواهد شد.

 

توکامک ایتر

در مقابل پلاسمای غیر حرارتی پلاسمایی با یونیزاسیون پایین که در آن دمای گونه های مختلف یکسان نیستند. دمای الکترون ها در حد چندین هزار کلوین و دمای ذرات خنثی در حد محیط است. از این رو پلاسمای غیر حرارتی، پلاسمای سرد نامیده می شود. طبیعت کم دما و وجود گونه های فعال اکسیژن (ROS) و نیتروژن (RNS)، را به یک تکنولوژی مفید، دارای کاربردهای گسترده در حوزه های مختلف نظیر پزشکی، کشاورزی، صنایع غذایی و بسته بندی و .. تبدیل کرده است. در زمینه های بهبود خواص چسبندگی و چاپ بر روی پلیمرها، افزایش انرژی سطحی مواد و در زمینه های مختلف الکترونیکی نیز کاربرد دارد.

روش های تولید پلاسمای سرد

بسته به هندسه، تعداد و مکان الکترودها و همچنین بسته به نوع منبع تغذیه و فشار اعمالی سیستم های پلاسمایی مختلفی در حوزه پلاسمای غیر حرارتی  تولید شده اند که می توان آنها را به دو دسته سیستم های پلاسمایی فشار اتمسفری و سیستم های پلاسمایی فشار پایین تقسیم بندی کرد. سیستم های پلاسمایی فشار اتمسفری (APP) نظیر پلاسما جت فشار اتمسفری (APPJ)، تخلیه سد دی الکتریک (DBD)، تخلیه سد سطحی هم صفحه منتشر شده (DCSBD)،.. و سیستم های تخلیه پلاسمای فشار پایین (LPPD) نظیر رآکتور بستر سیال چرخان فشار پایین  (PCFBR)، پلاسمای جفت شده القایی (ICP) و.. می باشد.

تخلیه سد دی الکتریک: تخلیه است که بین دو الکترود اتفاق می افتد که یکی از الکترود ها یا هر دو، با ماده ای دی الکتریک پوشانده شده باشد. این تخلیه به وسیله منبع ac با فرکانسی از رنج کیلوهرتز تا گیگاهرتز ایجاد می شود. اما با تعویض ماده دی الکتریک با یک ماده ی مقاومتی می توان با منبع تغذیه dc با فرکانس 50 هرتز نیز به این تخلیه دست یافت. ماده دی الکتریک مورد استفاده در DBD معمولا پیرکس، کوارتز، مواد پلیمری و .. می تواند باشد. DBD ها معمولا در رژیم تاونزند کار می کنند و تخلیه ها معمولا به صورت استریمری می باشند. از DBD ها می توان برای تولید ازن استفاده کرد. بسته به ساختار این تخلیه می تواند به صورت حجمی یا سطحی ایجاد شود.

تخلیه سد دی الکتریک سطحی
تخلیه سد دی الکتریک حجمی

DCSBD از جمله تخلیه های سد دی الکتریک سطحی به شمار می رود. ایده ی آن تولید یک لایه نازک (در حدود 0.1 میلیمتر) با دانسیته توان بالا در مجاورت کامل سطح تحت تیمار است. DCSBD عبارتست از دو سیستم از الکترودهای نواری موازی (8 میلی متر عرض، 0.1 میلی متر  ضخامت، 230 میلی متر طول، 0.4 میلی متر فاصله بین نوارها، از جنس نقره) که در آلومینای 96 درصد با استفاده از تکنیک green tape جاسازی شده است. ضخامت لایه سرامیکی بین پلاسما و الکترود ها 0.4 میلی متر است. یک منبع تغذیه ولتاژ بالا با فرکانس 20-10 کیلوهرتز تا ولتاژ پیک به پیک 15 کیلو ولت به الکترودها اعمال می شود. ضخامت پلاسمای تولید شده در DCSBD 0.3-0.5 میلی متر و دانسیته توان حجمی 100 وات بر سانتی متر مکعب می باشد. چنین ساختاری توانایی ایجاد پلاسمایی یکنواخت با دانسیته توان بالا را دارا است. در DBD های حجمی با افزایش توان تخلیه گرایش پلاسما به ساختار فیلامنتی بیشتر می شود اما در DCSBD با افزایش توان تخلیه و گپ ولتاژ گرایش پلاسما به همگن شدن افزایش می یابد.  به طور خلاصه می توان گفت DCSBD دستگاهی است که پتانسیل تجاری شدن برای فرآیند های فعالسازی سطحی به وسیله پلاسما به صورت آنلاین و با سرعت بالا را دارا می باشد.

تخلیه سد دی الکتریک هم صفحه پخش شده (DCSBD)

تخلیه پلاسمای فشار پایین: این نوع تخلیه از نوع تخلیه درخشان بوده و برای مواردی که تیمار یکنواخت برای نمونه مهم است به کار می رود. در این سیستم، پلاسما در محفظه ای وکیوم که به وسیله پمپ روتاری به فشار هایی در حد چند تور و کمتر می رسد ایجاد می شود. پس از ایجاد خلاء فلوی گازی خاص بسته به نوع تیمار وارد محفظه می شود. این نوع تخلیه برای فرآیندهای استریلیزاسیون و اصلاح سطوح بسیار کاربردی است. افزایش میزان آبدوستی و چسبندگی سطوح یکی از کاربردهای متداول این دستگاه است که با تزریق گاز اکسیژن حاصل می شود.

پلاسمای تخلیه کم فشار

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا